Wacky Quacky Culturele Radar – Februari 2019

Expo Olympe Tits - univisited gestures

De tijd vliegt als je plezier hebt, maar vooral als je met veel dingen tegelijk bezig bent -leve de multipotentialist in mij- en Tijd je voorbijsnelt in zijn Ford Mustang. Dacht ik vorige maand nog om tussendoor een blogartikel te schrijven over kunst of graphic novels of mijn andere bezigheden, is het ondertussen alweer februari. WTF? Tijd dus om de antennes van mijn culturele radar in de lucht te houden en de ontvangen signalen neer te schrijven.

Album: Better Oblivion Community Center

Better Oblivion Community Center
Better Oblivion Community Center

Vorig jaar heb ik de muziek van Phoebe Bridgers leren kennen via Spotify. Via de samenwerking met Julien Baker en Lucy Dacus in de supergroep boygenius, een EP’tje met zes muzikale pareltjes.

Phoebe Bridgers is een jong en talentvol indie-folk-rockmuzikante, die naast eigen solowerk, dus ook de samenwerkingen niet schuwt. Want nu vormt ze samen met Conor Oberst (frontman van Bright Eyes) het mondvolle Better Oblivion Community Center.

Stuk voor stuk prachtige, melancholische nummers, die de rauwheid van Conor Oberst en het suikerzoete van Phoebe Bridgers laten samenvloeien in een Escherachtig continu kabbelend bergriviertje. Kabbel, kabbel, kabbel… Het contrast tussen beiden stemmen, stijlen werkt zo mooi. Een combinatie die me wat doet terugdenken aan Mark Lanegan en Isobel Campbell, indertijd ook al zo’n mooie samenwerking.

Terwijl ik dit blogartikel schrijf klinkt Better Oblivion Community Center op de achtergrond. Ik hoop dat ik nog lang werk aan dit artikel 🙂 Kabbel, kabbel, kabbel …

Trouwens, op 8 mei 2019 brengen Phoebe Bridgers en Conor Oberst hun Better Oblivion Community Center naar De Roma in Antwerpen. And I got a ticket! 🙂

Expo: Olympe Tits – unvisited gestures

Expo Olympe Tits - unvisited gestures
Olympe Tits – unvisited gestures

Deze maand staat er ook alweer een nieuwe expo gepland bij Duck Marskal. En ditmaal voor het eerst fotografie.

Olympe Tits stelt nieuw werk voor, samen met de lancering van haar eerste boek unvisited gestures dat het werk begeleidt.

Ik herinner me toen Olympe bij me langskwam om kennis te maken. Een brok aanstekelijke energie, enthousiasme, passie. Passie voor haar choreografiewerk, passie voor haar foto’s.

Haar foto’s zijn wondermooi. Elk beeld zorgvuldig gechoregrafeerd. Tonen, verbergen. Stilstaande choreografieën. Stilstaand in een wereld vol kleuren. Beweging. Ritme. Muziek voor je ogen.

Komen kijken dus! 🙂

Manga: Wonderland (Vol. 2)

Wonderland Vol. 2 - manga cover
Wonderland Vol. 2

Het is ondertussen een tijd geleden dat ik me nog gewaagd heb aan manga. Door het overaanbod schrikt het me af om nieuwe titels vast te pakken. Want tussen al dat Japans beeldgeweld zit natuurlijk meer bedroven sushi dan kwaliteit.

Een van de weinige titels die op dit moment mijn aandacht trekt is Wonderland van Yugo Ishikawa.

Waarom spreekt me dit aan? Uit nieuwsgierigheid wat die Japanse gekkerds uithalen met een bestaand concept als Alice in Wonderland. Zeker omdat de originele Alice op zich al een trip is.

In deze mangaversie krimpen mensen massaal tot een klein formaat en proberen een meisje genaamd Alice en haar pup Poco te overleven in een wereld waar alles groter en gevaarlijker is.

Down the rabbithole or not?

Graphic Novel: Off Season

Off Season - graphic novel cover
Off Season

Deze maand verschijnt de graphic novel Off Season van James Sturm (Market Day, The Golem’s Mighty Swing) uit bij Drawn&Quarterly.

Het relaas van een stel tijdens de herfst van 2016 – tijdens Bernie’s verlies van Hillary, Hillary’s verlies van Trump en de desoriënterende maanden die volgden.

Feilbare mensen, antropomorfen, gedrenkt in tastbare gevoelens van verdriet, woede, verlies en overweldigend. liefde. Alledaagse scènes van verlies in een falend huwelijk. Scherpe dialogen die de vinger aan de pols houden in een vertroebeld politiek klimaat.

Klinkt mij veelbelovend, niet?

Concert: We Are Open 2019

Trix - We Are Open 2019
Trix – We Are Open 2019

Voor het summum van Belgisch alternatief muziektalent moet je op 8 en 9 februari 2019 in Trix zijn voor We Are Open 2019.

Een showcasefestival met op zaterdag 8 februari de vibes en beats van Belgische urban en elektronica, terwijl op 9 februari de gitaren meer zullen ronken.

Ik kijk alvast uit naar de optredens van Tessa Dixson, Charlotte Adigéry, Beraadgeslagen, Jaguar Jaguar, Whispering Sons en SONS.

BTW Ondertussen uitverkocht…

TV-serie: The Umbrella Academy

The Umbrella Academy - Netflix
The Umbrella Academy

In februari verschijnt op Netflix een nieuwe reeks The Umbrella Academy, gebaseerd op comics van Gerard Way en Gabriel Bá.

In oktober 1989 worden drieënveertig baby’s op onverklaarbare wijze geboren uit willekeurige, niet-verbonden vrouwen die de dag tevoren geen tekenen van zwangerschap vertoonden. Zeven worden geadopteerd door Sir Reginald Hargreeves, een industrieel van de miljardair, die de Umbrella Academy creëert en zijn “kinderen” voorbereidt om de wereld te redden.

Het klinkt uitermate vreemd, maar mijn radar vindt dit zeker vreemd genoeg om verder te volgen.

Film: Alita – Battle Angel

Alita - Battle Angel - poster
Alita – Battle Angel

En toen viel ik van mijn stoel (boem!) toen ik las dat er film uitkomt met titel Alita – Battle Angel. Euh? Is dat niet GUNNM? Is dit niet is de Japanse cyberpunk mangaserie gemaakt door Yukito Kishiro van de jaren 90? Heb ik daar zelf geen mangaboekjes meer van ergens in de kelder? Ja dus!

GUNNM

Wow! Over nostalgie gesproken. Dat brengt me terug naar mijn studententijd in de jaren stillekens, mangaboekjes verslindend 🙂

En daar komt dus nu een film van? Gemaakt door Robert Rodriguez? Die van El Mariachi, From Dusk Till Dawn en Sin City? Geproduceerd door James Cameron? Die van The Terminator, The Abyss, Titanic en Avatar? Huh?!

Ik leg eerlijk gezegd mijn verwachtingen niet al te hoog, maar ik ben zeker benieuwd.

PS Mijn radar noteerde ook nog Velvet Buzzsaw op Netflix. Een film waarbij een bovennatuurlijke kracht wraak neemt op diegenen die hun hebzucht hebben toegestaan kunst in de weg te staan. Wat?!

Social Media Profile: Stoutpoep

Studio Stoutpoep
Studio Stoutpoep

Via mijn collega’s van GLTCH Antwerpen ontdekte ik onlangs Studio Stoutpoep (met Domien Delforge aan de tekentafel).

Tekeningen waar je geen tekeningetje bij hoeft te maken. Tong-in-wang-en-andere-lichaamsdelen-humor. Heerlijk. Mijn kopje thee 🙂

Dus ontdek die stoute poepjes maar zelf.

En wat vangen jouw antennes de laatste tijd op?

Ook veel geeky dingen zoals mijn antennes? Zijn er boeken die je niet kan wegleggen bij het lezen? Of een traantje weggepinkt bij een ontroerend stukje muziek?

Laat het me maar weten. Ik ben benieuwd 😉

Facebook Comments